TİDYeS (Türk İşaret Dili Yeterlilik Sınavı) Hazırlık Kursu
TİDYeS Hazırlık Kursu
Kursumuza her yaş ve eğitim düzeyinden kişiler katılabilir. Kursa katılımda öncelikle Türk İşaret Dili eğitim düzeyleri dikkate alınarak seviye grupları oluşturulacaktır. Hedeflenen seviyeye uygun eğitim alarak başarıyı yakalamanız daha kolay olacaktır. Kursa katılımda eğitim aldığını gösterir sertifika istenmez. Tamamen sınava yönelik bir eğitimdir. Türk işaret dilini yeni öğrenmeye başlayanlar için uygun değildir. Bu eğitimde bilgilerinizi tazeleyip kelime dağarcığınızı, dil bilgisi seviyenizi en üst seviyeye çıkarmak için yoğun bir çalışma yapılacaktır. Eğitim konu başlıklarımız tamamen TİDYES sınavı ile birebir uyumlu olacaktır. Ciddi bir eğitim ve çalışma ile sınavı kazanmanız zor olmayacaktır.
TİDYeS Yeterlilik Düzeyi
Sizi hedeflediğinmiz düzeye ulaştırmak için proğramlarımız hazırlandı. Yüz Yüze veya Uzaktan eğitim seçenekleri ile sizleri TİDYeS (Türk İşaret Dili Yeterlilik Sınavı) sınavına hazırlamak isteriz.
EŞDEĞERLİLİK TABLOSU | |
İşaret Dilleri İçin Avrupa Dil Ortak Çerçevesi Seviyeleri | TİDYeS Puanı |
A1 | 30-44 |
A2 | 45-59 |
B1 | 60-74 |
B2 | 75-94 |
C1 | 95-99 |
C2 | 100 |
Yüz Yüze Eğitim Programı;
Eğitimler kurumumuz da yüz yüze eğitim şeklinde yapılacaktır. Eğitim programında seviyenize uygun sınava hazırlık konuları ve soru çözme teknikleri ağırlıklı uygulanacaktır.
Kursumuzda, İşaret dili öğretmenleri yanı sıra işitme engelli gönüllü eğitmenler de görev alacak sizi en iyi şekilde sınava hazırlamaya çalışacaklardır.
Eğitimler hafta içi gündüz, akşam ve hafta sonu gündüz, akşam şeklinde uygulanacaktır. Her grup 15 kişi olacaktır.
Uzaktan Eğitim Programı;
Uaktan Eğitimde, eğitimler Zoom üzerinden CANLI DERS şeklinde uygulanacaktır. Hafta içi akşam saat 18:30-20:30 saatleri arası, hafta içi gündüz 10:00-12:00 saatleri arası, hafta sonu cumartesi -pazar 10:00-12:00 arası toplam 30 saat eğitim yapılacaktır.
Türk İşaret Dili Yeterlilik Sınavı (TİD-YES) Nedir?
ANKARA Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından bireylerin Türk İşaret Dili bilgi yeterliliklerini ölçmek için yapılan bir sınavdır. Bu sınav kurs bitirme sınavı veya sertifika vermek için yapılan sınav değildir. Sadece katılımcıların dil seviyelerini belirli standartlarda ölçen ve puanlayan bir sınavdır. Sınava katılarak A1-C2 dil seviyeleri arası bir puan alabilirisniz. Aldığınız Puanlar 5 yıl geçerlidir. Yeterlilik seviyeniz, başvuru yapacağınız kamu ve özel sektörde, nerede nasıl karşılık bulacağı, çıkacak kanun ve yönetmelikler ile zaman içerisinde belirleneceği değerlendirilmektedir.
TİDYeS Hakkında;
TİDYeS elektronik ortamda Türk İşaret Dili yeterliliğini ölçmeyi hedefleyen bir sınavdır. Ortak Başvuru Metninin dil kazanımlarını temel alan sınav, adayların tüm dil seviyelerindeki yeterliliğini ölçebilmektedir. Bireyselleştirilmiş Bilgisayarlı Test altyapısını kullanan TİDYeS’in temel yaklaşımı ise bireyin o ana kadar verdiği yanıtlara dayanarak belirlenen dil düzeyine en uygun maddelerin uygulanması esasına dayanmaktadır. (Alıntı:http://tidyes.ankara.edu.tr/)
Soru Sayısı,
TİDYeS, Kavrama ve Üretim olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kavrama bölümünde çoktan seçmeli 52 soru, üretim bölümünde ise 8 farklı görevden oluşan sorular bulunmaktadır. Kavrama bölümündeki sorulardan en fazla 8 tanesi deneme türü sorulardır. Deneme soruları, değerlendirme işlemine dâhil edilmez. Soruların güçlük ve ayırt edicilik özelliklerini tespit amacıyla sorulan fakat değerlendirmeaşamasında puanlama dışı bırakılan sorulardır. Deneme sorularına ilişkin bilgi ve belgeler sınav sonrasında hiçbir surette açıklanmaz ve paylaşılmaz.
Sınav İçeriği,
TİDYeS, Kavrama ve Üretim olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kavrama bölümünde çoktan seçmeli 52 soru, üretim bölümünde ise 8 farklı görevden oluşan sorular bulunmaktadır. Kavrama bölümündeki sorulardan en fazla 8 tanesi deneme türü sorulardır. Deneme soruları, değerlendirme işlemine dâhil edilmez. Soruların güçlük ve ayırt edicilik özelliklerini tespit amacıyla sorulan fakat değerlendirmeaşamasında puanlama dışı bırakılan sorulardır. Deneme sorularına ilişkin bilgi ve belgeler sınav sonrasında hiçbir surette açıklanmaz ve paylaşılmaz.
Sınav Türü,
TİDYeS elektronik ortamda Türk İşaret Dili yeterliliğini ölçmeyi hedefleyen bir sınavdır. Ortak Başvuru
Metninin dil kazanımlarını temel alan sınav, adayların tüm dil beceri seviyelerindeki yeterliliğini
ölçebilmektedir. Bireyselleştirilmiş Bilgisayarlı Test (CAT) türünde olan TİDYeS’in temel yaklaşımı ise
bireyin o ana kadar verdiği yanıtlara dayanarak belirlenen dil düzeyine en uygun maddelerin uygulanması
esasına dayanmaktadır.
Sınav Uygulayıcısı,
Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) adına Ankara
Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, Sınav Yönetim Merkezi ANKUZEM(ASYM)’dir.
Merak Edilenler
-
Kimler Katlanabilir?
TİDYeS Hazırlık Kurs Programına;
İşaret dili bilgisini belgelemek için TİDYeS sınavına katılacak her birey katılabilir. -
Geçerlilik Süresi
Türk İşaret Dili Yeterlilik Sınavı (TİDYeS) sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir.
-
Kurs Süresi
TİDYeS Kursu Süresi her seviye için;
Toplam : 40 saat /1 ay -
Hedef Kitle
Türk İşaret Dili (TİD) lisansüstü programlarında eğitim almak isteyen öğrenciler,
Öğretmenlik sertifikası için dil yeterliliğini belgelemek isteyen adaylar,
Tercümanlık görevinde çalışabilmek için dil yeterliliğini değerlendirmek isteyenler,
Dil düzeyini belirlemek isteyen TİD öğrencileri,
Özel eğitim alanında çalışan öğretmenler,
Görevde yükselme için dil yeterliliğini belgelendirmek isteyen çalışanlar,
Burs adayları
Duyurular
Kurs ile ilgili duyuruları buradan takip edebilirsiniz.
Bilgi için: (0312) 433 6670 – 0507 765 6423 – 0553 143 64 87 (WhatsApp)
Açıklamalar
TİDYeS Modülleri
- Kavrama (Soru Sayısı 52)
- Sözcük Anlamı Soruları (5 Soru)
- Sözcük – Yakın Anlam Eşleme Soruları (5 Soru)
- Dilbilgisi Soruları (5 Soru)
- Paragraf Tamamlama Soruları (4 Soru)
- Paragrafın Konusu Soruları (4 Soru)
- Resimli Paragraf Soruları (9 Soru)
- Resim Tanımlama Soruları (4 Soru)
- Hikaye Sıralama Soruları (3 Soru)
- Resim Eşleme Soruları (3 Soru)
- TİD-Türkçe Çeviri Soruları (5 Soru)
- Diyalog Tamamlama Soruları (5 Soru)
- Üretim (Soru Sayısı 8)
- Resim Betimleme Görevi (1 Görev)
- Olay Betimleme Görevi (1 Görev)
- Tanıtma Görevi (1 Görev)
- Hikaye Üretim Görevi (1 Görev)
- Tartışma Görevi (1 Görev)
- Öneri Görevi (1 Görev)
- Karşılaştırma ve Değerlendirme Görevi (1 Görev)
- Planlama Görevi (1 Görev)
- İlk referansımız 2009 yılından bu yana kurumumuzdan eğitim alan kursiyerlerimizin memnuniyeti,
- MEB’ e bağlı eğitim kurumu oluşumuz ve bu kursu yapmaya yetkili ruhsatımızın olması,
- Alacağınız eğitim konusunda kuşku duymamanız,
- Kurs ücretlerinin verilen eğitim ve hizmetle orantılı olması,
- Eğitici seçimine ve uygulamalı eğitime önem vermemiz,
- Personelin güler yüzlü, dürüst ve saygılı olması,
- Kursiyerimizin isteklerini ve şikayetlerini ciddiye almamız ve sonuçlandırmamız,
- Reklam amaçlı mesaj ve aramalar yapmamamız,
- Kurs başlama, sınav tarihi ve benzeri konularda kursiyerimizi sürekli bilgilendirmemiz,
- Kursiyerimizin kurumda kendini güven içinde hissetmesi için tüm önlemleri almamız,
- Kurum binamızın temiz, sınıflarımızın geniş, ferah ve klimalı olması,
- Kişisel Verilerin Korunması ve güvenliğine önem vermemiz,
- Kurs süresince çay ve su ikramlarının ücretsiz olması,
- Tüm bu yazdıklarımızın doğruluğunu, kurumumuzu ziyaret ederek, bir dersimize misafir olarak katılarak veya örnek ders videolarınızı izleyerek karar verebilirsiniz.
- İşaret Dilini Nasıl Geliştirebilirsiniz?; İşaret dilini yeni öğrenen kursiyerler işaretleri sürekli tekrar ederek ve kendisine verilmiş kaynaklardan yararlanarak, evde ayna karşısında pratik yapmasıyla işaretlerin serileşmesini sağlayabilirken, kursumuza gelen gönüllü İşitme Engelli/Sağır bireylerle de iletişime geçerek kelimeleri unutmaması ve cümleleri oluşturması açısından da pratiğine büyük katkı sağlayabilmektedirler. (El kaslarının güçlenmesi için de el hareketleri yapabilir ve el içine alacağı stres toplarından faydalanabilir.)
- İşaret Dilleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler; Türkçe, İngilizce, Çince vb. konuşma dillerinde görüldüğü gibi Amerikan İşaret Dili, İngiliz işaret Dili, Türk İşaret Dili vb. işaret dillerin sözcük/işaret yapısı, söz dizimi, soru yapıları, anlam yapıları, dil bilgisi kuralları vardır. İşaret dilleri de konuşma dilleri gibi karmaşık bir yapıya sahiptir. İşaret dilleri hem somut (kedi, kitap vb.) hem de soyut kavramları (akıl, zeka, din vb.) içermektedir. Dünyada sadece bir tane işaret dili yoktur, bilinen ve üzerinde bilimsel araştırmalar yapılan 100 civarında işaret dili vardır. Bir tane işaret dili biliyor olmak, diğer işaret dillerini doğrudan bilmek anlamına gelmemektedir. Bir kişi Türkçe biliyorken aynı anda İngilizce biliyor anlamına taşımamaktadır, Türkçe bilen bir kişi İngilizceyi nasıl öğrenebilirse, TİD (Türk İşaret Dili) bilen birisi de aynı şekilde Amerikan İşaret Dili (ASL)’ni öğrenebilirler.
- İşitme Engelli veya sağır olmak demek illaki bir işaret dilini tam anlamıyla bildiği anlamına gelmez. Türkiye’de de, dünyada da pek çok sağır insan kendi ülkelerine ait olan işaret dilini bilmemektedir, ev-içinde geliştirilen ev işaretlerini kullanmaktadırlar. Öte yandan Anadili işaret dili olan Sağırların bütün işitme engellilere ve sağırlara oranı %5 civarındadır. Diğerleri ise sonradan, özellikle işitme engelliler/sağırlar okullarında veya sağırlar derneklerinde işaret dilini öğrenirler.
- Bilinen bir yanlış da şudur ki, işaret dillerinin konuşma dillerinden türediği dir, işaret dilleri konuşma dillerinden türememiştir. Ayrıca işaret dilleri konuşma dillerindeki sözcüklerin(kelimelerin) karşılığı olan işaretleri yan yana oluşturulmamaktadır. Örneğin bir şarkı sözü veya konuşma veya cümleyi olduğu gibi kelime-kelime işaretlerle anlatılmaya kalkışıldığında ‘’Tarzanca’’ gibi bir görünüm sergiler. Çünkü kendi konuşma dilimize farklı bir dili uyarlamaya kalkmamız o dilin dil bilgisi ve gramer yapısını yok saymak olur. İşaret dilleri Türkçe gibi sonradan eklemeli bir dil değildir, örneğin Türkçedeki gibi –i hali, -yor eki yoktur ama bu işaret dillerinin asla zayıf bir dil olduğu anlamına gelmez. Çünkü dünyadaki konuşma dillerinin büyük bir kısmı sondan eklemeli değildir ve bazılarında da çok az son-ek bulunmaktadır. Ve yine zaman eklerinin olmaması da işaret dilinin zayıf bir dil olduğunu göstermez (Zaman kavramlarını belirtecek işaretlerden yardım alınır) Yine en bilinen örnek Mandarin Çincesidir ve bu dilde geçmiş zaman, gelecek zaman gibi ekler mevcut değildir.İşaret dilleri hakkında bilinmesi gereken en önemli konulardan birini özetle şöyle anlatabiliriz, Bir toplumda kullanılan işaret dilinin o toplumun dilinden türediği gibi yanlış bir algıya kapılmamak gerekir. İşaret dili konuşma dilinden türemediği gibi tüm dilsel toplulukların da kullandığı tek bir işaret dili de yoktur. Toplumsal işaret dilleri o toplumlara özgüdür ve içlerinde özerk dil bilgisel ve anlamsal yapıları barındırmaktadır.
Puanlar & Yorumlar
Google verileri baz alınmıştır.